Váli-völgy vízrendezési feladatai

(KEHOP-1.5.0-15-2016-00006)

Váli-völgy vízrendezési feladatai

Zajlanak a mederrendezési munkák a Váli-vízen


A vízfolyás vízrendezése alapvetően nyolc fő projektelem köré csoportosulva oldja majd meg a térség vízgazdálkodási problémáit. Ennek érdekében az Ercsi térségében tervezett mederkorrekció, és kőszórásos mederbiztosítás, illetve a funkcióját vesztett beloianniszi duzzasztó elbontása és a megbontott meder kőszórásos helyreállítása 2020. év elejére elkészült. Ezen a szakaszon a vízfolyás medréből az iszap kitermelése, továbbá Ercsi-Baracska, Vál-Tabajd, és Felcsút-Óbarok térségében a nád és sás gyökérzónás eltávolítása nagyrészt már megtörtént. Jelenleg Válon és Kajászón folynak előkészítő munkák. A vízfolyás védelme érdekében a csapadék csatornák becsatlakozásánál lévő homokfogók tisztítása és felújítása is befejeződött, Baracskán ezután kezdődik az eróziós műtárgyak kiépítése.

A beruházás eredményeként elérhető jó műszaki állapot megőrzése érdekében a projekt elképzelésen belül fontos szerepet kap a fenntartó utak megfelelő nyomvonalon történő kialakítása. Egyes szakaszokon a mederből kikerülő felesleges földanyag elhelyezése után elegendő a meglévő fenntartó sávok jókarba helyezése, másutt viszont jó minőségű fenntartó út épül stabilizációval. Jelenleg Alcsútdoboz, Tabajd és Felcsút térségében folyik stabilizált fenntartó út építése. A fenntartó gépek átközlekedését biztosító Felcsúti üzemi híd munkálatai már befejeződtek, a híd környezetének helyreállítása is megtörtént.

A projekt részeként a Váli-víz teljes vízgyűjtő területét lefedő monitoring rendszer épül ki, amely lehetővé teszi a szélsőségesebbé váló időjárás hatásának pontosabb nyomon követését és előrejelzését. A rendszer elemei korszerű hidrológiai előrejelző és modellező rendszerhez szolgáltatnak adatokat.

A koronavírus járvány miatt a projektben részt vevő cégek, a megvalósításért felelős szakemberek komplex intézkedési csomagokat dolgoztak ki a veszélyhelyzet kezelésére. A határidők átmeneti szabályozása szerint a beruházás fizikai befejezési határideje 3 hónappal meghosszabbodott, így az 2021. március 31-re módosult.